Fogpótlás

KIS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PROTÉZIS VISELŐKNEK

Az Ön protézise úgy van kialakítva, hogy lehetőleg tökéletesen illeszkedjen az Ön szájához. Nagyon fontos, hogy mindennap viselje, ha nem, előfordulhat, hogy egy bizonyos idő eltelte után nem fog illeszkedni megfelelően.
Idővel alakváltozás történik a szájüregben, emiatt fontos, hogy keresse fel fogorvosát, egyénileg NE próbáljon segíteni.

 

HOZZÁSZOKÁSI FÁZIS:
-Ne vegye ki 24 órát a szájából
-Az esetleges hányinger megszűnik savanyú cukorka szopogatásával.
-Beszéljen sokat és hangosan, az izmok így könnyen hozzászoknak.
-Megjelenhetnek a szájban fájdalmas pontok, akkor se vegye le, visszarendeléskor kiigazítódnak.

TÁPLÁLKOZÁS AZ ÚJ PROTÉZISSEL
– Jól megfőtt húst, krumpli, puha kenyérbél, stb. egyen az első pár nap.
– Kis, apró falatokat vegyen be előbb a szájába, és oldalt, mindkét felől próbálja lassan, alaposan megrágni. Szánjon hosszabb időt az étkezésre!
– Kerülje a ragadós ételeket, mint a puliszka, főtt tészta.
– Ne harapjon elől, mert a protézis megmozdulhat és sértheti a fogínyt.

PROTÉZIS TISZTÁNTARTÁSA
Minden evés után vegye ki, tisztítsa meg. Vékonyan folyó víz alatt, fogkefével, fogkrémmel történjen. A kagylóba engedjen kevés vizet, ha netán kiejti a kezéből, ne törjön el. Ha éjszakára ki kell venni, alapos tisztítás után tegye egy pohár tiszta vízbe. Mivel a protézis anyaga magába szívja a különböző ízeket, szagokat, anyagokat, ezért fennáll a veszélye a befertőződésnek, gombásodásnak. Ennek elkerülésére hetente 1-2 alkalommal tegyen egy pohár vízbe egy kanál ecetet, és abba hagyja benne éjszakára. Ezt lehet COREGA PROTÉZISFERTŐTLENÍTŐ TABLETTÁVAL is elvégezni, egy pohár vízben egy tablettát feloldani és abba beletenni 4-5 órára. Protézisragasztót csak a fogorvos utasítására használjon, mivel az is megterhelheti a fogínyét.

 

Székelyudvarhely, Dr. Marthy Zsuzsa fogaszati rendelő.