Esztétikai fogászat

Ezek olyan egyszerű rutineljárások, mint az otthoni fogfehérítő rendszerek alkalmazása, a fogkőeltávolítás, vagy a fogak apróbb sérüléseinek helyreállítása, fogszínű tömések, éppúgy, mint az összetett tervezést igénylő fém nélküli kerámia fogpótlások: esztétikai héjak, hidak, koronák, vagy a fogszabályozás.

 Mitől színeződnek el a fogak?
A kávé, a tea, a kóla és a vörösbor fogyasztása, valamint bizonyos gyógyszerek szedése, illetve a dohanyzás okozza általában a fogak elszíneződését.

Miből áll a fogfehérítés?
Rendelőnkben otthoni fogfehérítést alkalmazunk, tapasztalataink szerint ez a legkényelmesebb a paceinsek számára. A kezelés megkezdése előtt mindenképp javasolt egy professzionális tisztítás és esetenként fogkőeltávolítás is . A fogsorok lenyomatvétele után technikusaink elkészítik a mélyhúzott sínt, melyet a páciens évekig megőrizhet, és szükség esetén újra használhatja. A kezelés időtartama 5 nap, ezalatt kell a paciensnek éjszakára felhelyeznie a sint, melybe belefecskendezi a fogfehérítő anyagot. Ez az anyag elegendő arra, hogy a kezelés eredményét hónapokra fenn tartsa időnkénti behelyezéssel.
Mennyire káros a fogfeherítés a fogaknak? Igaz , hogy károsítja a zománcot?

Mennyire lesznek erzekények a fogak?
A mai technológiak mellett az otthoni fogfehérítésnek semmilyen káros hatása nincs a fogak szerkezétere. A fogfeheritő gél karbamid-peroxidot, kálium-nitrátot és fluoridot tartalmaz. A karbamid-peroxid elbomlásakor keletkező oxigén behatol a fogzománcba és a dentinbe, és kifehéríti az elszíneződött területeket. Nagyon ritkán jelentkezhet hőérzékenység a fehérítés alatt. Ez csak nagyon érzékeny fogak esetében fordul elő és csak átmeneti jelenség. Az otthoni fogfehérítésen után pár nappal teljesen megszűnik. A tulzásba vitt fogfehérítésnek valóban lehetnek ártalmas hatásai a fogakra nézve ezért fontos, hogy mindig betartsuk az orvos vajallatait.
Mennyi ideig tart a hatása a fogfeherítésnek és mennyire fehérednek ki a fogak?
Erre a kerdesre a válasz teljesen egyéntől függ és annak a szokásaitol. Általában 1-2 évig fent lehet tartani az elért hatást, természetesen figyelve arra, hogy a paciens mértékkel fogyassza azokat az italokat, amelyek a fogak elszinezodeset okozhatják. A hatás mértéke is egyénfüggő, hiszen mindannyiunk fogának a szerkezete különböző. Általában 3 – 4 árnyalat fehéredés elérhető, de előfordulhatnak rebellis esetek.
Mik a fogfeherítés ellenjavallatai?
• Nagyon fiatal paciensek (16 év alatt a fogfeherítés nem ajánlott)
• Rossz szájhigiene (kezeletlen szuvas folyamatok, nem ápolt fogazat, stb.)
• Fokozott érzékenység a fognyak szintjén
• Mivel a pótlásokra (tömések, hidak, koronák) nincs hatása a fogfehérítő gélnek, így ha a front részen fokozott számú tömések vannak akkor azoknak a cseréje ajánlott a fogfehérítés után
• Várandós nőknél szintén ellenjavallt
• Fogínygyulladás esetén először a fogíny kezelését kell végrehajtani, heveny fázisban tilos a fogfehérítés

 

Székelyudvarhely, Dr. Marthy Zsuzsa fogorvosi rendelő.