A fogínygyulladás okai és kezelése

A fogíny gyulladásának (gingivitis) viszonylag jellegzetes, mással össze nem téveszthető tünetei vannak. A fogíny megduzzad, és vérezhet is, fogmosás vagy evés közben.

A gyulladt íny, többnyire világos piros az egészséges rózsaszín helyett, de a gyulladás mértékétől függően, a szokásosnál sokkal sötétebb vörös is lehet. Elfordulhat, hogy az íny viszket, enyhe nyomásra sokszor fáj is, és a fogíny gyakran visszahúzódik. A fogínygyulladás okai A fogínygyulladást rendszerint baktériumok okozzák. A fogíny és a fogak között lepedék rakódik le. A baktériumok táptalaja ez a lerakódott lepedék, természetes anyagcseréjük végterméke, pedig mérgező és gyulladásokat okoz. A kezeletlen fogínygyulladás a csontanyag bomlásához vezet, ennek pedig további súlyos következménye, a fogak elvesztése lehet. A gingivitist többnyire parodontitis (fogínysorvadás) kíséri.

Forrás:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogaszat/11245/foginygyulladas-okai-kezelese

Tovább

Fogászati kezelések kismamáknak

A nők életében az egyik legszebb időszak és egyben a legnagyobb boldogság, ha gyermeket várnak. A kismamáknak ilyenkor különösen gondot kell fordítaniuk a testi egészségükre, azért, hogy a születendő gyermekük számára a legoptimálisabb belső környezetet biztosítsák. A magzat egészségi állapota az édesanya egészségétől-, így annak táplálkozásától is függ. Ha a kismama szájában rossz fogak, ínygyulladás, szájüregi betegség fordul elő, akkor a rágás fájdalmas lehet, aminek következtében a kismama nem szívesen rág, így nem jut elegendő tápanyag a szervezetébe. Ez természetesen a kisbabát is hátrányosan érintheti.

Nem csak a babára veszélyes, ha a kismama nem törődik a fogaival, de ha az édesanya nem figyel eléggé az áldott állapottal és a szoptatással együtt járó változásokra, akkor elveszítheti a fogait. Nagyon sok kismamától lehet hallani, hogy a „terhesség alatt mentek tönkre a fogai”. Ezen minden kismama tud segíteni, ha akar és, ha odafigyel!

Mire kell figyelniük a kismamáknak?

Terhességi ínygyulladás alakul ki a kismamáknál

A várandós állapot ideje alatt a szervezet anyagcseréjében, hormonháztartásában olyan változások mennek végbe, amelyek mind az édesanya mind a gyermek szervezetére lényeges kihatással vannak. Többek között a kismama szervezetében végbemenő fokozott ösztrogén- és progeszterontermelés következtében a szövetekben növekszik a véráramlás. A különböző hormonális-, és a kismama anyagcseréjében bekövetkezett változások a szájüreget is érintik. Csökken a kismama nyálának antibakteriális hatása, emellett a fogíny vérzékenyebbé és érzékenyebbé válik. Az íny vérbő és duzzadt lesz, kevésbé lesz ellenálló a lepedékben és a fogkőben lévő baktériumokkal szemben. A kismamák a fogíny érzékenysége és vérzése miatt mellőzik ennek a területnek az alapos tisztítását, így a lepedékben található baktériumok elszaporodnak. Ennek következtében nem csak a fogak romlanak, de pusztul a fogíny és az állcsontok csontozata is. A fokozott lepedék képződés a fogkő képződését is elősegíti. Duzzadt, vörös, vérzékeny ínnyel gyakran találkozhatunk a terhesség teljes ideje alatt, azonban az ínygyulladás súlyossága a második és harmadik trimeszterben jelentősen megnő.

Forrás:

http://www.fogaszatportal.hu/page/fogorvosi-fogfeh-r-t-s

Tovább